OntwerpgedachtenIn 1959-1960 en 1961 ontwierp en bouwde ik een kerk in West-Afrika (BurkinaFasso).

Ik was 23, de landen in WestAfrika werden onafhankelijk en ik vond dat 10 jaar WestEuropese Ontwikkelingshulp nodig was om de landen in WestAfrika 'in de vaart der volkeren' te trekken. Daar wilde ik bij zijn.

Ik besefte al gauw mij na├»viteit, wel zag ik in dat 'wij' ( het Westen) onze verantwoording moesten nemen ten aanzien handels-en landbouwovereenkomsten maar ook, en daar kon ik wat mee, ten aanzien van Omgeving en Energiegebruik.Ook zag ik dat er veel schoonheid te ontdekken viel in de in WestAfrikaanse bouwmethoden. (Moskee├źn en woningbouw).

In 1980 ( het jaar dat ik afstudeerde op de Akademie van Bouwkunst in Arnhem) bouwde ik ons huis en kantoor in Cuijk met de toepassing van aktieve en passieve zonneenergie en ook bouwden we 3 premie woningen met grote serres en hoge isolatiewaarde.

Naast of misschien wel ter ondersteuning van mijn werk als Architekten buro vond ik het maken van tekeningen met als onderwerp Archetypen van wonen, bescherming, dijken spannend. Mede geinspireerd door de in Afrika ervaren methoden van bouwen en door de LandArt (Serra, Morris, vdKop).

In de jaren 70- 80 en 90 kreeg ik opdrachten voor kinderdagverblijven en schooltjes en daar leerde ik toepassen het 'vertellend bouwen': onderdelen van een gebouw laten zich op een duidelijk herkenbaar gemaakte wijze zien (een spant, een deuromlijsting, een kolom) LandArt maar ook de Bosse School hebben hier hun invloed.

Voor kleurtoepassing ging ik steeds meer belangstelling krijgen voor het Constructivistisch schilderen - SolleWitt-vDoesburg, Bonies, Els van't Klooster.

Het blijft de vraag in hoeverre je je interesses voor Zonneenergie-LandArt-Constructivisme toegepast kunt krijgen in je eigen werk als Architect. LandArt bijvoorbeeld zie je duidelijk terug in 'het Bastion' dat ik in Cuijk heb gemaakt; het hotel in Haps met stro en kleigevels doet mij denken aan de Afrikaanse invloed en bijvoorbeeld de Schouwburg laat zien dat ik geloof in de helderheid en frisheid van constructivistisch schilderwerk.

Mijn laatste grote werk is de vernieuwbouw van de Schouwburg in Cuijk (opening September 2015).
SITE BY VAN HONING